Vanliga frågor om våra språkkurser

Här hittar du svaret på de flesta vanliga frågorna om våra språkkurser utomlands. Kontakta oss om du inte hittar svaret på din fråga här. Observera att vi även har en separat FAQ-sidor med mer information om våra ungdomskurser.

Allmänna frågor

Varför ska du boka din språkkurs med Blueberry?

När du anlitar Blueberry ger vi dig:

Gratis studierådgivning
Vi erbjuder utbildningar på ca 150 olika studieorter över hela världen och du kan välja på 12 olika språk. Vi hjälper dig att hitta en språkskola och ett upplägg som passar just dig! Våra studievägledare har själva stor erfarenhet av utlandsstudier på både universitet och språkskolor.

Kontakta oss för att boka gratis studierådgivning på vårt kontor eller ställ dina frågor direkt per mail eller telefon.

Kvalitetsskolor
Vi har över 30 års branscherfarenhet inom företaget och vi har besökt hundratals skolor runt om i världen. Vår målsättning är att erbjuda kvalitetsskolor till bra priser. Skolorna vi jobbar med är godkända av kvalitetsorganisationer som Eaquals, IALC, British Council, Souffle, Ceele etc. Vi följer regelbundet upp skolornas kvalitet genom utvärderingar och besök.

Trygghet
En stor fördel med att boka en språkresa genom oss är att du då får svenska konsumentregler. Det innebär bl.a. att om något går galet eller om det är något du inte är nöjd med så har du möjlighet att ta upp problem med oss eftersom vi är din arrangör. Bokar man själv så gäller istället det lokala landets regler. Det är också tryggare att inte behöva sända iväg pengar utomlands till en skola man inte känner till.

Vi har genom vårt långa samarbete med skolorna byggt upp en viktig relation. Vi finns till hands för att hjälpa dig vid eventuella problem och lyssnar skolorna direkt på vad vi säger. En ensam student kan ha det mycket svårare.

Snabb service
Vår målsättning är att alltid ge dig bästa möjliga service på snabbast möjliga tid. Pröva oss gärna! När du bestämt dig för vad du vill läsa och anmält dig till oss så sköter vi resten. Förutom att boka språkkurs och boende åt dig så hjälper vi även till med CSN, försäkring samt information om visum, ankomst och mycket annat. Vi försöker också ge dig så mycket information som möjligt redan här på vår webbsida.

Förmånliga priser och villkor
Vi strävar efter att hålla så låga priser som möjligt för att ge dig pengar över till annat. Vi har förmånliga bokningsvillkor. Vår anmälningsavgift ingår i priset och vi döljer inga obligatoriska extrakostnader i det finstilta tänk på det om du jämför oss med andra arrangörer. Vi sätter våra priser i svenska kronor och du betalar direkt till oss på våra språkresor. På många skolor har vi förmånliga avtal som gör att vi kan ge dig samma eller lägre pris än skolorna själva. Om du ändå har svårt att få pengarna att räcka till så kan du ansöka om Blueberrys språkresestipendium. Nästan alla våra utbildningar som är tretton veckor eller längre är dessutom berättigade till studiemedel från CSN.

Prisgaranti:
Om du mot förmodan skulle hitta ett bättre pris på samma arrangemang hos någon annan svensk arrangör så ger vi dig samma pris minus 100 kr om du anmäler dig via Blueberry. Läs mer om prisgarantin.

Du kan jämföra oss med andra språkresebyråer. Många av dem har liknande utbud av skolor och ibland representerar de exakt samma skola som oss. Då får du jämföra priser, villkor och den service som du får. Vi tror och hoppas att jämförelsen i de flesta fall utfaller till vår fördel, men det är du som avgör.

Din språkresa steg för steg

  1. Ansökan: Fyll i det här anmälningsformuläret
  2. Bokningsbekräftelse: skickas till dig så snart vi registrerat din anmälan.
  3. Betala anmälningsavgiften och eventuellt avbeställningsskydd: Detta kan du antingen göra med Swish eller till vårt bankgiro, du får mer information om det på nästa sida. Anmälningsavgiften på 750 kr* ingår i resornas totalpris och dras således bort från din slutfaktura. När vi fått anmälningsavgiften så är din bokning definitiv och vi kan anmäla dig till skolan.
  4. Bekräftelsebrev: När vi har fått ditt antagningsbesked från skolan skickar vi dig ett bekräftelsebrev med mer information om skolan, inkvarteringen, försäkring, CSN och slutfaktura. Bekräftelsebrevet får du ett par veckor efter att vi mottagit din anmälningsavgift. Det kan gå fortare än så, vi återkommer så snart skolan har bekräftat platsen.
  5. Slutbetalning: gör du senast 30 dagar före kursstart. Är du beroende av CSN kan du få betala lite senare.
  6. Boendeinformation: Ca två veckor före kursstart får du information om kursstart och ev. boende. Du har vanligtvis boendet från söndagen innan kursstart till lördagen efter kursslut.
*Vissa av våra skolor har en högre anmälningsavgift men då anmälningsavgiften är en delbetalning gör det inte kursen dyrare.

När måste jag senast anmäla mig?

Vi har inget sista anmälningsdatum för våra språkkurser och vi tar inga extra avgifter för sena bokningar. Ibland händer det dock att platserna på vissa skolor och inkvarteringar tar slut. Hör med oss om du undrar över en speciell skola. Ska du söka studiemedel rekommenderar vi att du bokar minst 2 månader före kursstart då det tar lite tid att ordna allt med CSN. Du bör också vara ute i god tid om du vill studera i länder som kräver studentvisum, t.ex. Ryssland, USA och Japan. Vi gör vårt bästa för att hjälpa dig även om du bokar med kort varsel.

Hur gör jag för att anmäla mig till en språkkurs?

Du finner all information om detta på sidan anmälan till språkkurs.

Vilka villkor gäller vid anmälan?

De allmänna villkoren finner du här.

Kursen/skolan

Vilka förkunskaper krävs?

Skolorna tar emot allt från nybörjare till studenter med mycket bra kunskaper i språket. Ibland kan det vara så att nybörjare måste starta på vissa startdatum. Det står i så fall specificerat i vår beskrivning av varje skola.

På någon enstaka kurs kan också vissa förkunskaper krävas men också detta står i så fall specificerat i vår beskrivning av varje skola. I Japan är det t.ex. vanligt att man ska vara bekant med de två enklare skriftspråken Hiragana och Katakana.

Studenter som har en mycket hög nivå i ett språk bör diskutera lämplig kurs med oss eftersom vissa skolor inte erbjuder språkkurser på så hög nivå eller kanske bara erbjuder det vissa tider av året.

Hur vet skolan vilka kunskaper jag har?

Vanligen arrangerar skolan ett språktest under kursens första dag. Detta är oftast både skriftligt och muntligt. Normalt kan man då också framföra om man har egna tankar om sin nivå innan skolan gör placeringen. Skolan placerar studenter med ungefär samma förkunskaper tillsammans. På vissa skolor kan det finnas flera klasser på varje nivå.

På eftermiddagen första dagen eller nästa skoldag så börjar man sen i sin klass.

Om jag bara kan lite i språket hur klarar jag mig på skolan i början?

Skolorna är vana vid att ta emot nybörjare eller studenter som bara kan lite grann. I stort sett alla språkskolor utomlands arbetar efter en pedagogik där undervisningen sker helt och hållet på det inhemska språket redan på nybörjarnivån. Det är ett väldigt effektivt sätt att lära sig ett nytt språk, det var precis så vi lärde oss svenska när vi var små. Skolorna har dock personal som kan tala engelska för att hjälpa dig tillrätta om du har några frågor eller problem.

Hur är undervisningen upplagd?

Undervisningen skiljer sig mellan olika språkskolor och kurser men vanligtvis jobbar man med alla fyra språkfärdigheter (tala, lyssna, skriva och läsa) med fokus på praktiskt språkbruk. Målet är att man så snart som möjligt ska kunna använda språket i verkligheten. Således är det ofta mer fokus på tal och mindre på grammatik än när du läser språk på gymnasiet här hemma. Man utgår från målspråket redan från dag ett så ni kommer inte att sitta med översättningsövningar.

Läser du en längre kurs på en skola som har flexibla startdatum och kurslängder så får du vara beredd på att klasskamraterna kommer att bytas ut under kursens gång då man väljer själv hur många veckor man vill läsa. Språkskolorna har dock ett system som brukar göra denna övergång smidig.

Vad händer om jag tycker min kursnivå är för lätt/svår?

Det bästa är att avvakta några dagar eftersom det oftast tar lite tid att komma in i undervisningen. Men om du då fortfarande tycker det är för lätt/svårt så tala med din lärare eller studierektorn/huvudläraren för diskussion om byte av nivå. Hur länge man ska vänta beror givetvis på längden på kursen du går. Är din språkkurs kort bör du ta upp det tidigare än om du går en lång terminskurs.

Vad är skillnaden mellan att studera på ett universitet och en språkskola?

Lärare, pedagogik, upplägg av kurserna, förkunskapskrav skiljer sig inte så mycket mellan universitet och språkskolor utomlands. Det som skiljer sig är däremot att klasstorlekarna många gånger är större på universiteten och att universiteten oftast totalt tar emot mycket fler studenter. Administrationen på universiteten brukar vara mer tungrodd och rörigare och det är sällan de tar hänsyn till ifall det blir för många av en nationalitet.

Detta brukar reflekteras i att priserna kan vara lägre för språkkurser på universitet. Detta måste du väga mot att du normalt blir mer omhändertagen på en privat språkskola. Klasserna är oftast mindre och det brukar finnas mer personal som ägnar sig åt att hjälpa till med olika aspekter för att göra din vistelse så bra som möjligt. Mindre klasser ger dig större chans att tala det främmande språket och att fråga läraren om saker. Detta innebär att studenterna ofta gör snabbare framsteg. Dessutom brukar språkskolorna arrangera betydligt fler fritidsaktiviteter vilket är en viktig del av språkinlärningen och den allmänna behållningen av språkresan.

Detta är normalfallet men uppmärksamma att det också finns dyrare universitet som erbjuder små klasser och att det finns språkskolor med låga priser. Vi har försökt välja de bästa skolorna och universiteten i varje land och i våra skolbeskrivningar kan du finna information om en del av de aspekter som vi berört ovan.

Får jag ett diplom/kursintyg efter kursen? Kan jag ta officiella diplom som Cambridge-examen, DELE, DELF etc?

Ja du får alltid ett diplom eller kursintyg över genomgången språkkurs och oftast innehåller det också någon form av betyg. Detta är skolans intyg/diplom som alla får. Sen kan du oftast också välja att ta ett särskilt officiellt språkdiplom som skiljer sig lite beroende på vilket språk du studerar.

I engelsktalande länder finns det ett stort antal olika officiella diplom. Det som är mest känt i Sverige och som arbetsgivarna känner bäst till är Cambridge University Examinations som finns på 3 nivåer. First Certificate, Certificate in Advanced English och Certificate of Proficiency in English. De flesta skolor erbjuder dessa. Skolorna hjälper dig att välja rätt nivå på diplomet.

I Frankrike kan man ta franska certifikat som heter DELF 1, DELF 2 och DALF som utfärdas av det Franska utbildningsministeriet. Du kan ta dessa diplom på de flesta av våra skolor.

I Spanien heter motsvarigheten DELE som utfärdas av El Ministerio de Educación y Ciencia de España (utbildningsministeriet). Detta diplom finns också på 3 olika nivåer och du kan ta dessa diplom på de flesta av våra skolor.

Är du intresserad av att studera en ordinarie utbildning (dvs ej språkstudier utan ekonomi, psykologi etc) på spanskt universitet så bör du ta ett obligatoriskt prov som heter Selectividad para extranjeros. En del skolor förbereder för detta och vi rekommenderar framförallt Malaca Instituto i Malaga som har en speciell kurs som förbereder för detta prov.

I Tyskland finns ett antal olika diplom bland annat TestDaf som erbjuds av flera av våra skolor.

Läs mer om olika examina i vår examensguide.

Finns det en kontaktperson på skolan?

Ja det finns ett antal olika personer du kan vända dig till. Om du har frågor om kursen pratar du med din lärare eller studierektor. Har du frågor om ditt boende pratar du med din familj/hyresvärd eller med den som är boendeansvarig på skolan. För frågor om fritidsaktiviteter har skolorna oftast en fritidsansvarig som du kan prata med. De flesta enklare frågor brukar annars hanteras av personalen i skolans reception. De kan bl.a. hjälpa dig om du t ex behöver gå till läkare. Alla kontaktpersoner på skolan brukar presenteras under den första dagen.

Är det något du inte tycker du får hjälp med så kontakta oss på Blueberry så hjälper vi dig, men prata först med skolans personal eftersom de är experterna på plats.

Var kommer de andra kursdeltagarna ifrån?

Vi samarbetar med erkända internationella språkskolor. Kursdeltagarna kommer från många olika länder och världsdelar. Exakt vilka länder som finns representerade på varje skola skiljer sig mycket men de vanligaste nationaliteterna om du går på en skola i Europa är schweizare, holländare, tyskar, italienare och spanjorer. Nationaliteter som fortfarande är mindre men där antalet växer är norrmän, tjecker, österrikare, polacker, koreaner och japaner. Men även sydamerikaner, kineser, amerikaner och många andra är representerade, så blandningen är oftast verkligt internationell.

Antalet svenskar har växt genom åren och du får räkna med att på de mest populära språkkursmålen (framförallt de varma kusterna samt huvudstäderna) finns det ibland en stor andel svenskar. På andra orter och skolor kan du ibland vara ensam svensk. Andelen svenskar eller andra nationaliteter kan dock variera under året och du får gärna fråga oss om vad olika skolor har för nationalitetsmix. Informera oss om vad du är intresserad av så kan vi rekommendera skola.

Hur gamla är studenterna?

Majoriteten av studenterna på våra skolor är oftast 17-25 år. Men det är även vanligt med äldre studenter på många språkkurser. Studenternas åldrar varierar en hel del beroende på kurs, skola och årstid etc.

Vi har språkkurser för alla åldrar. Minimiåldern på vuxenkurserna är vanligtvis 16 eller 18 år. Välj mellan terminskurser och sommarkurser med CSN. Yngre studenter hänvisas till våra juniorkurser. Om du är lite äldre och inte vill läsa med 20-åringar så rekommenderar vi våra affärskurser , språkkurser 30+ eller våra seniorkurser, för deltagare över 50.

Vad ingår i priset?

Om du bokar "Bara kurs" så ingår språkkursen i priset. Kursmaterial brukar också ingå eller finnas att låna om vi inte skriver någonting annat. Sedan ordnar skolorna en del fritidsaktiviteter där en del brukar ingå medan utflykter vanligtvis betalas på plats till självkostnadspris. Flyg ingår inte i våra priser men vi bokar gärna flygresan åt dig. Det kan vara skönt att ha allt samlat inför resan. Vi skräddarsyr flygresan utifrån dina planer.

I kolumnerna kurs+familj, kurs+delad lägenhet etc så ingår även boendet i priset. I familjeboende brukar dessutom en del mat ingå. Läs mer på fliken Boende på respektive skola. För ungdomskurserna samt vissa boenden ingår mat, det framgår isåfall på hemsidan.

Försäkringen ingår inte men vi erbjuder tillsammans med Gouda en försäkring framtagen för just studier utomlands. Läs mer längre ned eller kontakta oss.

Kan man förlänga kursen på plats?

Om du trivs bra och vill förlänga dina språkstudier så är det bara att skicka ett mail till oss så ordnar man med förlängningen. Du kommer då att få skicka in en ändringsanmälan till CSN om du vill ha studiemedel för förlängningen. Om du har bokat boende genom oss så är det bra att meddela förlängningen med god varsel, annars finns en risk för att man måste byta boende. Befinner du dig i ett land där det krävs visum så behöver du eventuellt förlänga det. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Kan jag gå en språkkurs om jag har dyslexi eller adhd?

Ja du kan gå en språkkurs även om du har t.ex. dyslexi eller adhd. Du måste dock informera oss om du har någon sjukdom eller annat som kan påverka ditt boende eller din prestation på lektionerna. På så sätt kan vi informera språkskolan och hjälpa dig att hitta rätt kurs och skola. Många utländska skolor kan inte erbjuda extra stöd för t.ex. dyslexi och det är språkskolan som avgör om de anser sig kunna ta emot en elev eller inte. Om det inte fungerar med ditt förstahandsval så brukar vi kunna erbjuda utbildning på en annan skola istället.

Boende

Vilka boendeformer erbjuds?

Vi bokar boende åt dig enligt dina önskemål och efter vad som erbjuds av respektive skola. Du kan även boka eget boende om du föredrar det. Utbudet varierar lite från skola till skola. Nästan alla skolor erbjuder boende i värdfamilj oftast med halvpension eller helpension. Detta alternativ är det bästa för träning av språket eftersom man får ytterligare en möjlighet att på ett naturligt sätt träna samtal och diskussioner. Tänk då på att måltiderna är den tidpunkt det blir mest träning.

Oftast erbjuds också delad lägenhet med självhushåll. Många gånger är detta det billigaste alternativet. Vi erbjuder därför detta alternativ på så många kursorter som möjligt. I detta alternativ bor du tillsammans med andra studenter från skolan. De kan vara från helt olika länder vilket också kan ge möjlighet till språkträning om ni använder det lokala språket för samtal er emellan. Detta är lättare eller svårare att göra beroende på vilka länder de andra kommer ifrån. Vi rekommenderar dock att ta chansen att försöka öva språket med lägenhetskompisarna. Var dock medveten om att det är större risk att hamna med någon annan svensk i lägenhet än i familjealternativet. Du har eget rum eller dubbelrum om du valt det och delar kök och badrum med de andra. Det vanligaste är att 3-6 personer delar lägenhet men i vissa fall kan lägenheterna vara ännu större.

Flera skolor erbjuder också någon form av residens eller studenthem. Ibland ingår mat men oftast är det självhushåll. Se respektive skola för beskrivning.

Dessa är de vanligaste alternativen. Vi kan också boka pensionat eller hotell.

När får jag tillgång till boendet och när måste jag flytta ut?

På de flesta språkskolor har du boendet från söndagen innan kursstart till lördagen efter kursslut. Vid behov går det ofta att boka en extranatt mot en mindre merkostnad. Kontakta oss om det är aktuellt.

Kan jag ordna boendet själv?

Ja, då bokar du bara språkkurs och eventuell försäkring genom oss.

Vad gör jag om jag får problem av något slag med mitt boende?

Om du bokat boendet genom oss så får du hjälp av skolan. Kontakta den person på skolan som är ansvarig för inkvartering och berätta vad du har för problem så hjälper de dig. Om de mot förmodan inte kan hjälpa dig så kontaktar du oss på Blueberry. Observera att boendestandarden utomlands nästan alltid är lägre utomlands än hemma i Sverige så ha inte för höga förväntningar på ditt boende.

Kan jag bo som ensam svensk?

Bor du i värdfamilj bor du oftast som ensam svensk om du inte har begärt något annat. Bor du i delad lägenhet så försöker skolorna att blanda nationaliteterna i lägenheterna så gott de kan men det är inte alltid det går att vara ensam svensk. Vill du vara säker på att vara ensam svensk så meddela detta önskemål redan vid bokningen så ska vi göra vårt bästa för att uppfylla det. På många skolor är det inga problem men det går inte att garantera på alla skolor.

Kan jag bo tillsammans med en kamrat?

Naturligtvis, meddela detta önskemål vid bokningen. Däremot är det inte tillåtet att ha besökare över natt boende i rummet (lägenheten/familjen) du bokat. Vissa skolor kan dock gå med på att du har besökare hos dig över natten mot en avgift. Kontakta oss vid bokning för att få reda på om skolan du bokat dig till möjligtvis kan acceptera att du har nattgäster hos dig.

Kan jag ha andra boendeönskemål?

Vi kommer att förmedla alla dina boendeönskemål till skolan. De kommer sedan göra sitt bästa för att uppfylla rimliga önskemål utifrån vad som finns tillgängligt. Ju tidigare du anmäler dig ju större chans har du att få dina önskemål beviljade. Vi får dock slutgiltigt besked om ditt boende först ca 2 veckor innan kursstart.

Observera att vi inte kan garantera att alla dina boendeönskemål (bortsett från allergier) kommer att uppfyllas. I större städer är det till exempel vanligt att man har en restid på över 30 minuter till skolan och man kan inte alltid bo nära sin bäste vän. Om du har några absoluta krav som till exempel att bo i ett speciellt område eller att ha eget badrum så måste du framföra tydligt till oss att det rör sig om krav och själv följa upp att de blivit uppfyllda. Du bör då också vara beredd att betala extra för detta då privat badrum och liknande ofta innebär en merkostnad om det inte är standard i den boendetyp du har önskat.

Kan jag låsa mitt rum?

När du bor i familj eller delad lägenhet är det vanligast att du får en nyckel till ytterdörren men ingen egen nyckel till ditt sovrum. I vissa fall finns det lås på garderoben, eller ett värdeskåp i rummet, där du kan låsa in dina värdesaker. Saknas det brukar vi rekommendera att man har en resväska som går att låsa där man kan lämna pass och dator om det gör att man känner sig tryggare. På residens brukar man oftast kunna låsa dörren till sitt sovrum, men inte alltid.

Städar jag min egen lägenhet?

Du förväntas alltid ta ansvar för ditt eget sovrum oavsett om du bor i värdfamilj, delad lägenhet eller i residens. Bor du i residens ingår oftast städning av allmänna utrymmen så som kök och badrum. I de delade lägenheterna är det de som bor i lägenheten som ansvarar för städningen och alla hjälps åt. I värdfamiljen förväntas du plocka undan efter dig själv.

Vad är en deposition?

På en del boenden kräver värden att du betalar en deposition i samband med inflyttningen. Det är ett belopp (t.ex. 100 Euro) som används som en säkerhet. När du flyttar ut från boendet så får du tillbaka depositionen såvida du inte har förstört någonting på boendet eller på annat sätt orsakat kostnader för värden.

Fritid

Vad händer på fritiden?

Fritiden är minst lika viktig som kursen. Skolorna anordnar frivilliga aktiviteter under de flesta av veckans dagar. En del är inkluderade i kurspriset och en del är till självkostnadspris. Det kan vara alltifrån välkomstfest, guidning, sport, kulturevenemang, fritidskurser (dans, matlagning, vinprovning mm), disco, tapaskväll, utflykter i närområdet och längre bort mm. Utbudet skiftar mycket från skola till skola. Några har mycket och andra lite mindre. I de större städerna arrangerar skolorna normalt mindre aktiviteter eftersom städerna själva har ett stort utbud av nöjen. Fritidsprogrammet ger dig en bra möjlighet att lära mer av språket och om landet du studerar i. Det är också ett bra sätt att träffa nya vänner speciellt i början av din vistelse. Stannar du en längre tid så kanske du efter ett tag hellre gör saker på egen hand.

Finansiering, betalning och CSN

När och hur betalar jag för språkkursen?

I samband med anmälan gör du en första delbetalning i form av vår anmälningsavgift på 750 kr. Om din kurs kostar 10000 kr så återstår bara 9250 kr att betala efter att anmälningaavgiften är betald. På kurser över 7 veckor som bokas mindre än 31 dagar före kursstart är anmälningsavgiften 2100 kr, i exemplet ovan skulle då 7900 kr återstå att betala efter betald anmälningsavgift. Om du har tagit vårt avbeställningsskydd mot sjukdom så betalar du samtidigt in dessa 500 kr. Resterande kostnad för kurs och boende ska vara oss tillhanda senast 30 dagar innan kursstart. Om du är beroende av CSN kan du få göra slutbetalningen något senare men allt måste vara betalt innan kursen startar. Om du är beroende av CSN rekommenderar vi därför att du anmäler dig minst 2 månader innan kursstart.

Betalningar görs till vårt bankgiro 5160-3934 eller Swish 123 232 57 51. Skriv namn och kursort som meddelande.

Hur kan jag finansiera min språkkurs?

En möjlighet är att söka studiemedel om kursen 3 veckor eller längre inom EU eller 13 veckor eller längre utanför EU. Från och med sommaren 2015 kan du få studiemedel även för europeiska språk utanför Europa så länge du studerar minst 13 veckor. Mer information om detta finner du på studiemedelsidan.

En annan möjlighet till finansiering är att söka stipendium. Mer information hittar du i vår stipendieguide. Blueberry har också ett eget språkresestipendium som du kan söka. En annan möjlighet till finansiering är att kolla med din bank om de har något studentlån eller höra med ditt företag om de kan sponsra din kurs som fortbildning i ditt arbete.

När ska jag ansöka om CSN?

Först måste du anmäla dig till oss och bli antagen till en språkkurs. Sedan tar vi fram ett CSN-intyg åt dig från språkskolan. Först då kan du ansöka om studiemedel. Vi ger dig mer information i ditt bekräftelsebrev.

Resa och försäkring

Hur reser jag?

Flygbiljetten ingår inte i våra priser. Däremot hjälper vi dig gärna att boka flygresan och du får en offert i samband med din bekräftelse. Om du bokar på egenhand så bör du inte boka flyg förrän du har fått bekräftelse från oss.

Varför ska jag boka flyg via Blueberry Språkresor?

  • Du täcks av Resegarantin
  • Du har allt samlat inför din resa
  • Du får det bästa flygpriset som vi kan finna i kombination med smidigast resväg, restid samt pålitliga flygbolag
  • Ingen bokningsavgift
  • Inga fakturaavgifter
  • Upp till 14 dagars betalningsvillkor
  • Du har personlig kontakt och uppföljning om det sker tidsjusteringar i dina flygresor

När ska jag boka min resa?

Vänta med att boka din resa till studieorten tills du har fått ditt bekräftelsebrev från oss. Vi kommer i samband med bekräftelsen även skicka dig en flygoffert som förslag på flygresa som är skräddarsydd efter din start. Om du ska resa till/från destinationen tidigare/senare eller kanske passa på att resa runt lite så är det bara att meddela oss. Bekräftelsebrevet får du vanligtvis ett par veckor efter att vi har mottagit din anmälningsavgift. På visumkurser till Japan så dröjer det dock betydligt längre.

Behöver jag en försäkring?

Du bör definitivt ha en försäkring som täcker oväntade händelser som sjukdom eller stöld mm. Din hemförsäkring ger dig ofta ett visst skydd i 45 dagar. För att ha ett heltäckande försäkringsskydd vid utlandsstudier bör du dock teckna en försäkring som även täcker utbildningskostnader etc. I samarbete med försäkringsbolaget Gouda erbjuder Blueberry en skräddarsydd utlandsstudieförsäkring som du kan boka veckovis.

Behöver jag visum för att åka på en språkresa?

Om du är EU-medborgare behöver du aldrig något visum för att studera i ett annat EU/Schengen-land. Däremot behöver du ofta visum om du ska studera i ett land utanför Europa, åtminstone om du ska studera mer än 90 dagar. Till Kina och Ryssland krävs alltid visum. I länder som USA och Japan krävs visum för längre kurser. Ska du studera i ett land som kräver visum så är det viktigt att du anmäler dig i god tid. Det kan krävas visumunderlag från skolan och vi kan inte svara för hur lång tid visumansökan tar. Vill du läsa mer än ett halvår i Japan så rekommenderar vi att du anmäler dig senast ett halvår innan kursstart för att hinna söka studentvisum. Att ansöka om visum brukar kosta pengar, från några hundra upp till flera tusen beroende på land och visumtyp. Vi ger dig mer information när du är anmäld och vi hjälper dig med visumunderlagen.

Vad ska jag ta med mig?

För skolarbetet rekommenderas att du tar med en ordbok. Det kan också vara bra att ta med en grammatikbok på svenska. Det är även bra att ta med block och penna. På din första skoldag är det bra om du har med dig pass och försäkringsdokument.

Vad gäller inkvarteringen så kommer vi att ange om du behöver ta med något. I värdfamilj ingår lakan och handduk men i delad lägenhet får man ofta ta med sig handduk.

Vanliga frågor om våra språkkurser

- Läs mer här »