Vanliga frågor om våra ungdomskurser

Här hittar du vanliga frågor och svar om våra ungodomsspråkresor. Kontakta oss om du inte hittar svaret på din fråga nedan.

Hur skiljer sig Blueberrys ungdomskurser från andra arrangörer?

Blueberry samarbetar alltid med väletablerade lokala språkskolor där lärarna har undervisningsspråket som modersmål. Där läser du tillsammans med studenter från hela världen (den exakta nationalitetsmixen varierar en hel del mellan olika skolor och startdatum). Vi skickar inte ned stora grupper med svenskar, ibland kan du till och med vara ensam svensk. På så sätt får du verkligen öva på språket du är där för att lära dig. Oavsett undervisningsspråk så finns det alltid engelsktalande personal på plats för att hjälpa dig. Innan kursstart sker all kommunikation på svenska med din kontaktperson på Blueberry och du kan givetvis kontakta oss även efter kursstart.

Kan man åka med hela familjen?

Ja, många av våra språkskolor erbjuder kurser för alla åldrar så att hela familjen kan läsa samtidigt om än i olika klasser och nivåer. Ett annat alternativ är att barnen går språkkurs men bor tillsammans med föräldrarna. Det går alltså att endast boka kursen via oss om man vill det. Kontakta oss för mer information om familjekurser.

Reser man själv eller i grupp?

På Blueberrys språkresor reser du alltid till kursorten ensam, eller med en kamrat. Vi skickar inte ned stora grupper med svenskar till samma startdatum utan du kommer att läsa med studenter från hela världen. Språkskolorna brukar sedan hämta och lämna studenterna på flygplatsen. För unga studenter går det även att boka assistans på flygplatsen med vissa flygbolag. Många studenter reser ensamma och man hittar snabbt nya vänner.

Vad är minimiåldern för att åka själv?

Vi har satt en minimiålder på 12 år för att åka ensam på en språkresa då vi inte tror att det är bra för yngre barn att vistas utomlands utan bekanta i flera veckor. Barn under 12 år kan dock ändå delta i våra juniorspråkresor om äldre familjemedlemmar finns på plats under hela resan. Kontakta oss om du har några frågor kring detta.

Ingår flyg i priset?

Flygresan till och från kursorten ingår inte i våra priser om inget annat anges. Vi skickar flygofferter till alla våra ungdomsresenärer för att göra din resa så smidig som möjligt, det går givetvis bra att boka eget flyg om ni föredrar det. Du bör inte boka flyg förrän du har fått en fullständig kursbekräftelse av oss.

På ungdomskurserna ska man vanligtvis ankomma och avresa inom vissa tider. Kontakta oss för tidsramar samt priser om du ordnar din egen resa och vill boka transfer till och från flygplatsen.

Vad innebär boende med helpension eller halvpension?

Helpension innebär att frukost, lunch och middag ingår i priset. Om man bor i värdfamilj så intas frukost och middag vanligtvis med familjen medan lunchen antingen ges som matsäck eller serveras på skolan. I halvpension ingår bara frukost och middag. Ibland händer det att studentens aktivitetsschema inte passar ihop med familjens schema. Dessa dagar får studenterna äta på annan tid än resten av familjen.

Behöver man mer mat och snacks utöver de måltider som ingår så brukar detta gå att köpa för förmånliga priser på skolan, i residenset eller i närheten. En del värdfamiljer bjuder på mellanmål och snacks vid behov. Det är dock inget de är skyldiga att göra så fråga alltid familjen innan du tar något ur kylskåpet.

Du bör också vara medveten om att matkulturen skiljer sig åt mellan olika länder så maten kommer inte att vara som hemma. Om det är något du inte tål eller inte gillar så är det viktigt att du informerar oss och din värdfamilj om detta.

Hur vet skolan vilka förkunskaper jag har?

Vanligen arrangerar skolan ett språktest under kursens första dag. Detta är oftast både skriftligt och muntligt. Normalt kan man då också framföra om man har egna tankar om sin nivå innan skolan gör placeringen. Skolan placerar studenter med ungefär samma förkunskaper tillsammans. På vissa skolor kan det finnas flera klasser på varje nivå.

Vad ska man göra om det uppstår några problem under kursen?

För enklare frågor och funderingar ska man vända sig till skolan, värdfamiljen eller personalen på boendet. Då kan du snabbt få hjälp. Om det är något som du inte vill eller kan ta upp med skolans personal så ska du höra av dig till din kontaktperson på Blueberry så att vi kan hjälpa dig. Problem som tas upp efter hemkomst är ofta omöjliga att åtgärda.

Finns det alltid vuxen personal närvarande?

På de ungdomskurser där studenterna bor på ett campus finns det alltid vuxen personal närvarande. Med campus avses avgränsade områden där man bor, studerar och gör en hel del aktiviteter på samma plats. Det gäller exempelvis de flesta programmen på Cambridge Academy. Då bor vuxen personal på samma anläggning och ungdomarna har alltid vuxen personal med sig när de lämnar anläggningen och beger sig ut på utflykt.

På våra andra ungdomskurser där man bor på residens eller i värdfamilj så är vuxna närvarande i skolan, under aktiviteterna samt i boendet. På mindre orter går man dock ibland till skolan själv. På den här typen av kurser finns det vanligtvis också fritid när ungdomarna kan se sig om på egen hand (vissa skolor kräver föräldrarnas tillstånd för detta). Då måste man följa skolans regler, man brukar t.ex. ha ett curfew (en tid när man senast ska vara hemma). Om man upprepade gånger bryter mot sitt curfew eller försöker smita ut senare på kvällen så riskerar man att bli hemskickad.

Vad finns det för regler kring alkohol, tobak och andra saker?

Studenterna måste följa studielandets lagar och språkskolans regler. Vid allvarliga eller upprepade regelbrott kommer studenten att skickas hem på egen bekostnad utan rätt till någon återbetalning.

I vissa länder där vi har ungdomskurser är minimiåldern för alkohol och/eller tobak lägre än i Sverige. Alkohol och tobak är dock förbjudet på skolan, under fritidsaktiviteter och i boendet. Läs även frågan ovan: Finns det alltid vuxen personal närvarande?

Vanliga frågor om våra ungdomskurser

- Läs mer här »