Mina veckor i Annecy

Detta är berättelsen om Sandras tid på IFALPES.Frankrike är ett land jag besökt flera gånger förut och sett allt ifrån pulserande storstäder som Paris och Lyon, frodiga vingårdar i Champagne, korsvirkeshus och storkar i Alsace och breda sandstränder på soliga rivieran. Då jag studerat franska i gymnasiet och även senare på universitetsnivå och i Paris på språkskola, var det nu dags att friska upp kunskaperna i detta romantiska språk.

Rätt val av studieort

Jag och en vän satt tillsammans och letade plats att åka till. Vi ville se något nytt och något som inte är en utpräglad turistort i svenska mått. Då vi klickade oss fram till Annecy på Blueberrys hemsida, satt vi bokstavligen och gapade av hänförelse. Sjön var så vacker och staden såg så charmig ut att vi bestämde oss för att det var dit vi skulle. Och vi blev inte besvikna!

Utvecklande franskakurs

Jag spenderade tre veckor i Annecy på språkskolan IFALPES, där jag läste franska tillsammans med spanjorer, ryssar, tyskar, tjecker, italienare och många andra nationaliteter. Undervisningen var mycket interaktiv, vi hade många diskussioner kring aktuella händelser i Frankrike och använde oss av olika medier som TV och radio. Grammatik varvades med skriftliga uppgifter och många fonetiska övningar, som är mycket nyttigt för en svensk som inte har samma betoning eller språkljud överhuvudtaget. Vi fick ett betyg i slutet av kursen som sammanfattade våra kunskaper i olika områden. Jag upplevde att lärarna respekterade och uppmuntrade oss studenter, och stämningen i klassen var bra. Sista kursveckan var vi färre än fem stycken i klassen, det blev extra lärorikt då läraren kunde ta sig mer tid för varje student. Jag upplevde i slutet av kursen att min franska flöt på mycket mer naturligt och lättsamt och att jag hade lärt mig många nya saker som jag hade användning av på plats.

Fritiden med strandhäng, riverrafting, barhäng, vinprovning, shopping m m

I Annecy är den naturliga träffpunkten stränderna vid sjön. Det finns två stycken på promenadavstånd och där spenderade vi de flesta soliga för- och eftermiddagar samt helger. Var beredd på att det kan vara trångt, men utsikten från stranden övervägde detta helt klart. Vattnet är turkosblått som i Medelhavet och bergen och skogen som omringar sjön är helt magnifika. Jag gjorde en båttur på sjön, besökte ett vackert slott i en närliggande by, vandrade i berg med alpkossor runtom mig och gjorde riverrafting i floden Isère. Det var en häftig upplevelse som jag kan rekommendera för de som vill ha lite höjd puls! I Frankrike måste man också prova de utsökta vinerna, jag testade rött vin från trakten Rhône-Alpes, som är regionen som Annecy tillhör. Jag provade en mängd ostar och söta macarons, och det blev även några barrundor i staden med andra språkstudenter. Annecy har också många bra affärer om man vill shoppa franska märken. Staden är liten och gemytlig med små trånga gränder och restauranger. Vill man prova himmelsk glass ska man testa glasståndet med de gula markiserna, man känner igen det på kön som ringlar sig lång. Husen är färgglada stenhus med många fina detaljer och det allra mest spektakulära är det gamla fängelset som ligger mitt i centrum.

Få svenskar

Det var en hel del turister i staden, fler än jag trodde, men ovanligt få svenskar. När jag berättade hemma vilken stad jag skulle till var det få som kände till Annecy. Det tycker jag är en extra upplevelse, att åka dit inte alla andra redan varit och få komma hem med ny kunskap att dela med mig.

Återvänder gärna!

Jag vill gärna åka tillbaka till Annecy och återuppleva staden och den franska kulturen. Jag tycker att det är extremt utvecklande att ge sig iväg att bo i ett annat land en tid, att ta till sig kulturen och språket är berikande och spännande. Jag tror också att det är en mycket fin merit att visa upp i framtiden, som tyder på personligt ansvar och mod.

/Sandra Bäckman


Skrivit av Sandra. Läs mer om IFALPES här.

Reseberättelser » Mina veckor i Annecy

- Läs mer här »