Min tid på Sorbonne

Detta är berättelsen om Maja, våren 2019s tid på Sorbonne.

Vill börja med att säga att språkresan till Paris var något av det bästa jag gjort i hela mitt liv. Det var en utmaning, absolut, men jag är så glad att jag tog möjligheten och åkte.

Precis som du kanske är nu, så var jag nervös inför resan och hade funderingar på om jag verkligen skulle klara kursen som nybörjare. Väl första dagen i klassrummet så släppte all min nervositet, dels för att jag insåg hur pedagogiska och duktiga lärarna är, och dels för att jag inte var den enda nybörjaren i klassen. Eftersom detta är en A1-kurs så börjar lektionerna på grundnivå, vilket gör det relativt lätt för alla, oavsett nivå, att följa med i undervisningen och kursmaterialet.

Schemat under min tid på Sorbonne såg ut som så att jag började 10.00 varje dag med grammatiklektionen, som höll på i 2 timmar. Varannan vecka hade vi fonetik i en timme som började 12.30 och slutade 13.30. Hur just ditt schema kommer se ut kan jag tyvärr inte svara på, men när jag hade bokat kursen så fick jag önska vilka lektionstider jag ville ha av de tider som fanns tillgängliga.

Vad gäller läxor och prov så såg det lite olika ut i grammatik och fonetik. I grammatiken hade vi läxor varje dag, och jag skulle säga att jag satt med dessa ca 1-2 timmar per dag efter lektionstid. Men med tanke på att vi slutade så tidigt om dagarna så fanns det ändå gott om tid att se och uppleva Paris! Vi hade en så kallad "évaluation" en gång i veckan, för att se hur vi låg till kunskapsmässigt, och en gång i veckan hade vi ett litet läxförhör med verb. Jag uppskattade verkligen dessa "prov", eftersom man fick se hur man låg till hela tiden, och även öva inför slutprovet i grammatik. Utvärderingarna, "les évaluations", kunde bestå av skrivuppgifter, muntliga uppgifter, hörförståelse och ren grammatik, för att öva på alla delar som ingår i slutprovet. I fonetiken gjordes proven lite annorlunda. Där hade vi inget stort slutprov som i grammatiken, utan 3 stycken delprov. Efter 3 stycken godkända delprov hade man klarat fonetiken.

På lektionerna pratades ingen engelska, och ville man ställa frågor så fick man göra det på franska. Detta upplevde jag aldrig som något problem då de först veckorna mest bestod av att lyssna, anteckna och följa med i kursmaterialet. När man sedan blev lite mer självsäker i språket så kom frågorna naturligt.

Jag delar gärna med mig av några tips som jag hade stor nytta av! Jag hade med mig en liten anteckningsbok som jag skrev ner nya ord i. Många ord som används är återkommande, så det kan vara bra att skriva ner och memorera så mycket vokabulär som möjligt. När ett nytt ord dök upp skrev jag ner det, och lärde mig på det sättet nya ord hela tiden. Redan till nästa lektion hade mitt vokabulär utökats! Försök också att inte hoppa över någon läxa, trots att du kanske känner dig säker på det som läxan tar upp. Självstudierna är en stor del av kursen och mycket av innehållet i läxorna tas upp på lektionerna, så man tjänar verkligen på att lägga ner tid på dem. Sist men inte minst, ta alla tillfällen du kan att öva på att prata franska, både under lektionstid och på fritiden. Det kan kännas läskigt till en början att exempelvis beställa något, men det bygger självförtroende!

Om man behöver hjälp så finns alltid lärarna till hands på e-post utanför lektionstid och det finns gott om språkcaféer i Paris om man vill öva sin franska på fritiden. I sekretariatet så pratar de engelska, så du behöver inte vara orolig att du inte kommer kunna göra dig förstådd

Du kommer bli väl omhändertagen av både skolan och Blueberry!

Skrivit av Maja, våren 2019. Läs mer om Sorbonne här.

Reseberättelser » Min tid på Sorbonne

- Läs mer här »